hits

Derfor skriver jeg for unge

Tirsdag 1. september utkommer min 15. roman. En ungdomsbok. Her skal jeg forsøke å besvare et spørsmål jeg har fått overraskende ofte: Hvorfor skriver jeg egentlig for unge lesere? 

Det kan jo være fristende å svare: Hvorfor ikke? 


Først noen ord om boken: Mumiens mysterium er en thriller med 14 år gamle Robert i hovedrollen. Robert, som er sønnen til en arkeolog, får være med moren på jobb. I Katakombens hemmelighet (2013) utforsket de en katakombe i Roma, i Skatten fra Miklagard (2014) kom de over en vikinggrav i Vestfold, og i Mumiens mysterium er de - som tittelen mer enn antyder - i Egypt. Det sies at en årtusengammel forbannelse hviler over gravkammeret de åpner i Kongenes dal. Men forbannelser er vel bare dikt og eventyr? Sammen med den litt eldre egyptiske jenta Yasmin forsøker Robert å komme til bunns i mysteriet - og forhindre en katastrofe som vil ta livet av millioner av mennesker.

Så - hvorfor skriver jeg for unge?

La meg først slå fast at det ikke handler om penger. Ungdomsbøker selger i langt lavere opplag enn voksenbøker. De får nesten ingen omtale i mediene, og du er heldig hvis du i det hele tatt blir anmeldt.

Likevel er det mange gode grunner til at jeg liker å skrive ungdomsbøker. 

Da jeg selv var gutt, elsket jeg å lese spennende bøker. Da jeg var ganske liten, leste moren min høyt for meg på sengekanten. Senere utstyrte jeg meg med lommelykt og leste for meg selv når foreldrene mine trodde jeg sov. Jeg husker jeg tenkte: Å, om jeg bare kunne skrive en bok som ville glede en annen gutt eller jente slik denne boken gleder meg! Kanskje var det slik forfatterdrømmen våknet i meg? 

Tilbake til spørsmålet - hvorfor skriver jeg for unge?

De egoistiske grunnene først:

Man Typing by wesd440

1) Å skrive ungdomsbøker - gjør arbeidsdagen min mer variert. Vanligvis skriver jeg tykke, krevende bøker for voksne. Ofte tar de for seg temaer som teologi og historie. Da er det godt å kunne veksle mellom ulike typer manuskripter. Jeg sier ikke at det er så lett å skrive for unge, men det er annerledes.  

2) Å skrive ungdomsbøker - sikrer meg kanskje fremtidige lesere. For: Jeg vil jo gjerne ha lesere til voksenbøkene mine i årene som kommer. En ungdom som liker Robert-bøkene, vil kanskje prøve seg på en av voksenbøkene mine om fem-ti år? Det er i hvert fall lov å håpe.

Så de mer idealistiske grunnene:  

reading man with glasses by nlyl

3) Å skrive ungdomsbøker - kan åpne unges øyne for litteratur. Ikke et vondt ord om dataspill, internett, mobilsurfing, tv-serier, Spotify eller idrett. Men også bøker kan og bør være en del av hverdagen. Litteratur stimulerer fantasien. Når du leser en bok, former du - sammen med forfatteren - en ny "virkelighet". Ikke bare lever du deg inn i handlingen, men du skaper dine egne bilder. Du blir kjent med mennesker som ikke finnes - men som likevel finnes i hodet ditt. I bøker møter du tanker og ideer som kanskje gjør deg litt klokere - som hjelper deg til å tenke på en helt annet måte. Bøker skal ikke fortrenge andre gjøremål, men hører hjemme sammen med dem - kanskje på sengekanten etter en lang, hektisk dag.    

Hardy-guttene jager biltyvene av Franklin W. Dixon (Innbundet)

4) Å skrive ungdomsbøker - kan vise de unge at bøker kan være spennende. Mange synes det er kjedelig og skikkelig dølt å lese. Hvorfor det? Kanskje de er blitt påtvunget helt feil bøker? Selv elsket jeg Hardyguttene, Frøken Detektiv, Jules Verne og Bobseybarna. Slik bøker lærte meg at det slett ikke er kjedelig å lese, og da jeg ble litt eldre, begynte jeg også å lese mer krevende litteratur. Jeg tror ikke Kafka og Joyce er stedet å begynne for en 13-åring. Mine ungdomsbøker er actioneventyr. Det finnes mange flotte ungdomsbøker som handler om dypere, viktigere og mer eksistensielle temaer. Og det er fint. Men jeg tror det er viktig at det også finnes et tilbud til de leserne som vil ha fart og spenning, mystikk og skumle skurker. Som i voksenlitteraturen må alle type bøker leve side om side. Mitt talent er å skrive spennende, så da gjør jeg det. Andre er flinke til å skrive helt andre type bøker, som også vil finne sine lesere. Det viktige er at alle skal finne "sin type bok".

Denne sommeren har jeg avsluttet ikke bare Mumiens mysterium, men også en helt annen type ungdomsbok. Den skal jeg komme tilbake til her på bloggen nærmere 1. oktober. Nå er jeg i gang med å skrive en ny voksenbok om arkeologen Bjørn Beltø. Hvis alt går som det skal, utkommer den i løpet av neste år.  

---

EDIT: I dag ble det kjent at "Mumiens mysterium" er nominert til ARKs barnebokpris: http://www.dagbladet.no/2015/08/31/kultur/bok/litteratur/arks_barnebokpris/tom_egeland/40881378/        

   

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar